Lataman historia

Pertti Isopahkala Pertti Isopahkala Pertti Isopahkala Pertti Isopahkala Pertti Isopahkala Pertti Isopahkala

Lataman perusti Urpo Hiosteräs Loimaalla 31.1.1953.

T:mi Latama-nimi tulee sanojen Lasi, Tapetti ja Maali alkukirjaimista.

Hiosteräs teki kauppaa Loimaalla vajaan vuoden, josta muutti Huittisiin ja jatkoi toimintaa Yrjö Leinon talossa(tunnettiin myös nimellä Elokorven talo) vielä pari vuotta.
13.1.1956 Väinö Isopahkala osti Lataman Hiosteräkseltä, mutta ei ryhtynyt itse pitämään kauppaa vaan liikkeenharjoittajaksi ryhtyi Väinön poika Pertti Isopahkala. Avajaisia vietettiin samana päivänä. Väinö ja Pertti olivat ammattimaalareita, joten väri- ja tapettikaupan osto tuntui sopivalta.

Yrjö Leinon talo 1956-1966 
Maalikauppa oli tuohon aikaan hyvinkin erilaista. Maalarit tekivät maalit valmiiksi työmaalla, joten myynti koostui suurimmalta osin maalien raaka-aineista, kuten vernissasta, liidusta, erilaisista väripigmenteistä(lyijyvalkoinen yms.), sekä muista täyteaineista. Tietenkin joitain valmiita maaleja oli, mm. Teho-öljymaali, Ferrex-lyijymönjä, Unica-kiiltolakka ja Miranol.

Pertti myös teki liikkeessä itse asiakkaille erilaisia värejä.

Myymälä oli hyvin pieni, 25m². Tapettimalleja oli maltillisesti, tilaa kun ei ollut. Tapettivarasto toimi myös 4-henkisen perheen kotina, sillä kaupan alkuaikoina Pertti asui vaimonsa Aunen ja lastensa Tarjan ja Paulin kanssa liikkeen toisessa huoneessa neljän vuoden ajan. Myöhemmin perheeseen syntyi vielä kaksi lasta, Taina ja Timo.

Autoyhtiön talo 1966-1979
Lauttakylän auton muutettua nykyisiin toimitiloihinsa, muutti Latama sen vanhoihin tiloihin. Myymäläkoko kasvoi 80 neliöön ja samalla saatiin 150m²:n varasto, joten tuotevalikoimaa laajennettiin runsaasti. Myyntiin tuli puutavaraa ja eri rakennuslevyjä kuten lastu- ja kovalevyt. Uutta oli myös kokolattia- ja muovimatot. 

Standoxin automaalit otettiin valikoimaan.

Taloon tuli myös Winterin valmistama käsikäyttöinen sävytyskone sekä Tikkurilan "sävybaari". Sävypohjien myötä kaikki värit tulivat saataville.
Koko maaliala oli kasvussa ja samoihin aikoihin markkinoille tuli vielä nykyäänkin tunnettuja ja laadukkaita maaleja, kuten esimerkiksi Teknoksen valmistama Panu ulkoseinämaali.

Vuonna 1969 Latamassa oli tulipalo, jossa paloi varastorakennus.

Koiviston liiketila 1974-1984
Koiviston liikerakennus ostettiin vuonna 1974, mutta autoyhtiön talossa jatkettiin uuden myymälän rinnalla vuoteen 1979 asti.

Myymälä laajeni jälleen. Nyt neliöitä oli 200 ja varastotila 100m². Koiviston talo toimi aluksi vain matto- ja tapettimyymälänä. Uutuutena tuli Armstrongin valmistamat 366cm leveät matot. Autoyhtiön talo oli edelleen Lataman päätoimipaikka. Siellä jatkui maalien myynti ja Pertti piti toimistoaan.


Kahden myymälän välillä kulkeminen osoittautui pidemmän päälle hankalaksi, joten Autoyhtiön talosta luovuttiin ja kauppa siirtyi yhden katon alle vuonna 1979. Tuotevalikoima laajeni jälleen 4 metristen muovimattojen myötä. Hetken aikaa myynnissä oli myös verhoja ja kankaita. Liikkeen matto-osastoa laajennettiin 1.10.1979.

T:mi Latama vaihtui nykyiseen muotoonsa Latama Ky 20.10.1980.

LSO:n talo 1984-
Latama osti Tuko Oy:ltä entisen LSO:n talon. Remontin jälkeen uuden liikkeen avajaisia vietettiin 14.5.1984. Uusi varastorakennus rakennettiin vuoden päästä 1985 ja itse liikerakennusta laajennettiin 1987. Vanha kivinen piharakennus purettiin 2012 ja samana vuonna tilalle nousi nykyinen varastorakennus.

Vuonna 2003 yrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos ja Pauli Isopahkala siirtyi toimitusjohtajaksi.  Tästä huolimatta Pertti jatkoi liikkeessä työskentelyä vielä useita vuosia.

Tällä hetkellä liikkeemme käsittää pitkälti toistatuhatta neliötä.

Nyt Latamassa on kahdeksan työntekijää. Moni on työskennellyt liikkeessä kymmeniä vuosia.

Pauli esittelemässä tapetteja Koiviston talon yläkerran tapettiosastolla.
Huittisten Vuoden yrittäjä 1989.
Vuoden Värisilmäliike 1990
Latama 30v.
Latama 60v. 2013
Latama 70v. 2023